Provsmakning: Amerikansk IPA med europeisk twist

För drygt en månad sedan bryggde jag en Amerikansk IPA med europeiska inslag i form av Styrian Wolf och Barbe Rouge-humle. En redogörelse för själva bryggningen finns här och en sammanställning härunder. Jag har provsmakat i omgångar och det har blivit dags att dela med mig av mina intryck.

Batchen delades upp i två fat, med samma volym, där det ena torrhumlades med Styrian Wolf och det andra med Barbe Rouge. Såväl smak som doft och arom skiljer sig avsevärt, och jag får motvilligt erkänna att Styrian Wolf-fatet inte faller mig i smaken överhuvudtaget. För första gången har jag bryggt något som jag faktiskt inte tycker om.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad den oangenäma smaken är, men när jag läser beskrivningen av humlen igen så ser jag smak- och aromelement såsom fläder, viol och svarta vinbär. Inget av dessa faller mig direkt i smaken, och är möjligt att det är någon form av viol, kanske tillsammans med svarta vinbär jag känner. Dessutom vill jag nog påstå att det är någon typ av lakrits-antydan jag känner. Vid valet av humle var min förhoppning att dessa element skulle hålla sig i bakgrunden och det som tilltalade mig var snarare de tropiska frukt-inslagen, som sades vara intensiva.

Det är märkligt dock, att tillsatsen av torrhumle kan ge sådant genomslag på just smaken, när det dessutom bara var en förhållandevis liten mängd (omkring 2 gram/liter). Jag kommer prova att avlägsna torrhumlen nu, eller egentligen tappa över ölet till ett nytt fat, och låta den lagras under ett par veckor och hoppas på att de, i min mening, otrevliga smakelementen avtar. Tråkigt vore det annars, ifall jag skulle bli tvungen att hälla ut det.

I syfte att få ölet typriktigt och kunna placera in det under defintionen för Amerikansk IPA valde jag att minska mängden malt något vid detta tillfälle för att landa på en lägre OG och slutligen en lägre ABV. Malkompositionen var i övrigt oförändrad och har varit så ett bra tag vid IPA-bryggning. Tillsammans med denna, mitt nuvarande mäskschema och vattenprofilen jag använder slutade FG på tillfredsställande 1.010 och ölet blev så pass torrt som jag önskar. Jag föredrar definitionens lägre spann och tycker att 1.010-12 är en bra nivå härvid. Jag fick emellertid tanken på att förstärka maltkroppen något, möjligtvis med ett mått av karamellinslag, för jag upplever ändå att det är något litet som saknas.

Jag la kolsyrenivån något lägre denna gång, jämfört med mitt senaste exempel. Egentligen är det här den normala nivå ligger, men av någon anledning la jag den lite för högt sist. Genom ett tryck på 0,9 bar och en lagringstemperatur på 6° C, landade den således på 2,4 volymer. Det gav en betydligt behagligare munkänsla. ”Stickigheten” fanns inte där och mer utrymme kunde lämnas åt huvudrollsinnehavaren – humlen.

Den delen av batchen som torrhumlades med Barbe Rouge blev faktiskt väldigt god. I aromavseende är det de tropiska frukterna som tar överhand, det är förövrigt sant för det är förövrigt sant för den andra delen också. Man kan dessutom ana lite av de söta frukterna som körsbär och till med bubbelgum i såväl smak som arom. Subtilt men ändå där, vilket inte alls är otrevligt och faktiskt något jag eftersträvade. Jag kan emellertid önska ytterligare kraft i smaken från humlen till kommande sats.

Ölet upplever jag som välbalanserat överlag, men skulle som sagt gärna låta humlen dominera ytterligare. Till nästa tillfälle kommer jag lägga en än större del av humlen mot kokets slut för att åstadkomma detta. Jag gjorde en viss justering i detta avseende nu och använde dessutom First Wort Hopping, men önskar som sagt ytterligare effekt. Beskan hos ölet var däremot precis som jag ville ha den. Den ligger i det lägre spannet, känns av men lämnar gommen ganska snart och dröjer inte sig kvar som den förra batchens.

Jag har medvetet valt ett grumligare utseende till mina två senaste IPA’s. Något i mig säger att humlesmak och arom blir mer framträdande. Det är troligtvis inte sant utan snarare inbillning, men någonstans tycker jag ändå att det ser charmigare ut hos en humledominerad öl. Genom bara en kortare kallkrasch, under endast ett par dygn, i kombination med torrhumling i fatet blir utseendet sådär lagom ”hazy” och den får lite av ett New England-utseende.

6 kommentarer på “Provsmakning: Amerikansk IPA med europeisk twist

 1. Hej.
  Roligt att läsa din blogg, eftersom jag också håller på med hembryggning och tycker att du gör kloka inlägg.
  Tror att vi bägge bor i Kyrkhult.

  Gilla

 2. Ganska ny.
  Jag började sommaren 2017 och gör c a 10 bryggningar/år.
  Just nu håller jag på och provbrygger olika sorters pilsner inför ett bröllop i september.
  Himla kul.
  Har köpt ett begagnat kylskåp till jäsning, men får inte ner temperaturen lägre än max c a 10C.

  Har du några idéer hur man kan sänka temperaturen ytterligare?

  Gilla

  1. Javisst, det är verkligen roligt. Vad använder du för utrustning?

   Ja, det låter märkligt. Alla de kylskåp jag har använt har med lätthet gått under nollan när man har vridit termostaten till max. Går kompressorn som den ska? Troligt är i så fall att det är något fel med kylskåpets integrerade termostat som gör att denna slår ifrån redan vid 10 grader. Det man kan göra är att bygla termostaten, det vill säga koppla förbi denna så att kompressorn går hela tiden, för att att se ifall kylskåpet i så fall går ner till en lägre temperatur. Då har man uteslutit kompressorfel och lokaliserat det till termostaten.

   Med en byglad termostat kan du därefter koppla in en externtermostat, som är ett bra alternativ ifall man inte själv är så säker på kopplingar. I vilket fall som helst så rekommenderas byte till en externtermostat eller en STC-1000-motsvarighet för med exakt temperaturstyrning.

   Den instruktionen du länkar är bra och är som sagt ett annat alternativ där man har gjort om STC-1000 till en externtermostat, men såvida inte kylskåpets egna termostat fungerar och den inte är urkopplad eller byglad kommer den ändå att vara styrande. Om du har en STC-1000, eller motsvarande kan du istället byta ut kylskåpets egna termostat mot denna och få den integrerad istället. Det gör att enbart din nya termostat blir styrande. Så gjorde jag vid när jag byggde min keezer, som du kan läsa om i ett annat inlägg.

   Gilla

   1. Tack för tips om kylskåpstemperaturen.

    Jag fick låna en Grainfather med tillbehör för snart tre år sedan.
    Dessförinnan hade jag bara testat Lilla köksbryggeriets femliterssatser.
    När Grainfather kom in i huset växte mitt intresse så pass mycket att jag köpte en egen för ett halvår sedan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s