Hydrometer special

Återigen har det förflutit en lång tid sedan jag sist skrev något. För detta ber jag uppriktigt om ursäkt. I verksamheten har det dock inte hänt särskilt mycket sedan sist, vilket förklarar frånvaron något. Min senaste DIPA har dock blivit färdig och poserar på bild här i inläggets topp.

Det är säkerligen bekant sedan tidigare, men i min bryggverksamhet strävar jag efter precision och att eliminera felkällor. Nyligen fick jag nog av oprecisa hydrometeravläsningar och införskaffade mig tre stycken Hydrometer Special. De är indelade i tre olika skalor, där nummer ett sträcker sig ifrån -10 till 30 Öchsle, nummer två från 30 till 70 och den sista från 70 till 110. Följaktligen lämpar de sig för olika användningsområden, som kanske egentligen är självförklarande. Nummer ett för FG-avläsningar och mätningar mot jäsningens slutskede, medan nummer 2 torde lämpa sig till mätning av OG för de flesta normala öl. För starkare öl, tyngre vört så att säga, är nummer 3 ett bra val. Eftersom olika mätare sannolikt kommer att användas till ett och samma öl är det av vikt att de överensstämmer sinsemellan.

En viktig del i min strävan efter precision är att mätinstrument är väl kalibrerade och pålitliga. Jag har skrivit om kalibrering tidigare, se här. Ett första steg innan användning av mina nya hydrometrar var således en snabb och enkel kalibrering.

Nummer ett kontrollerade jag endast avjoniserat vatten. Temperaturen bör vara 20° för ett korrekt resultat, det är för övrigt sant för alla tre. 20-gradigt avjoniserat ska ha ett SG-värde på 1.000, vilket stämde väl överens med avläsningen av hydrometer ett.

För hydrometer två och tre fick jag blanda två andra lösningar. Hur det går till har jag skrivit om i det ovannämnda inlägget i närmare detalj. För enkelhetens skull tillredde jag min lösningar till att landa på 1.040 respektive 1.072. Utgångspunkten är Plato eller ºP, vilket anges en lösnings sockerhalt. 10 ºP är detsamma som 10% socker, för mer information se tabellen här.

SG 1.040 eller 40 Öchsle är detsamma som 9,994 ºP, det vill säga i princip 10%. Det innebär att en sådan lösning enklast tillreds med 90 gram vatten och 10 gram socker.

Hydrometer två stämde hyfsat bra. Den visade dock en aning för högt värde, vilket å andra sidan var enkelt att justera. Hydrometer-mätningar bygger som sagt på Arkimedes princip och en hydrometer som visar för högt värde väger för lite. En bit tejp på toppen ökade på vikten tillräckligt för att ett korrekt värde kunde uppmätas.

När jag tillredde lösningen till hydrometer nummer tre gjorde jag en smärre tankevurpa. En snabb huvudräkning som vid närmare eftertanke inte alls stämde. En lösning vid SG 1.072 mäter 17,514 ºP och innehåller följaktligen ~17,5% socker. 100 minus 17,5 är inte alls 86,5 utan 82,5. Hur jag tänkte där vet jag inte. Jag rättade till mitt misstag och blandade en ny lösning med 17,5 gram socker och 82,5 gram avjoniserat vatten. Trots detta visade dock hydrometern ett lite för lågt värde, omkring 1.071. Den vägde således något för mycket. Lyckligtvis kan även det justeras och det gjorde jag.

I botten på hydrometern, åtminstone på de som jag har sett, finns en lite glasdroppe. I syfte att lätta vikten kan en del, eller hela denna slipas bort. Jag använde ett sandpapper, vilket fungerade bra, men jag har läst att en nagelfil eller liknande också kan användas. Slipa bort lite i taget och kontrollmät.

För att gardera mig ytterligare och säkerställa riktiga mätvärden kontrollmätte jag mina lösningar även med min äldre hydrometer som vet är korrekt kalibrerad sedan tidigare.

Jag håller för närvarande på att planera min nästa bryggning och kan avslöja så mycket som att det kommer bli en lager igen. Min förhoppning är att detta blir av inom ett par veckor, så håll utkik här och på Instagram för vidare uppdateringar. På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s