Tillfällig torrperiod

Aktiviteten här har varit låg nu ett tag, och det ber jag om ursäkt för. Det finns emellertid några anledningar till det, där den främsta orsaken är att mitt USB-minne kraschade i förra veckan. På minnet fanns i stort sett alla mina öl- och bryggningsrelaterade filer, bilder, recept och dokument lagrade. Någon säkerhetsbackup har jag förstås inte.

I mitten av förra veckan var jag i färd med att skriva ett nytt inlägg. Jag kopplade in min USB-sticka för att kunna lägga upp en bild. Döm av min förvåning när det visade sig vara tomt. Allt var borta och minnet gick inte att komma åt ifrån datorn överhuvudtaget. Inte ens uppgifter om lagringskapacitet och liknande gick att se. Det var således inte så enkelt som att någon ofrivillig radering av filerna hade skett, utan det blev tydligt att minnet, på något sätt och av någon anledning, hade kraschat. Att döma av det jag har kunnat läsa mig till har troligtvis något logisk fel inträffat och minnets partitioner har blivit skadade eller oläsbara. Jag ägnat några dagar till att försöka rädda och återskapa filerna på egen hand med diverse dataräddningsprogram, men utan framgång. De program jag har provat har inte heller lyckats att komma åt den flyttbara disken.

Ett relativt dyrt, men till synes enda återstående alternativ är att skicka iväg USB-minnet för dataräddning hos en professionell aktör. Jag har på allvar börjat att överväga det nu, och såvida ingen har några tips på någon annan sista utväg, måste jag troligtvis att skicka iväg det för datarekonstruktion. Finns det någon som har råkat ut för motsvarande problematik och kan rekommendera en firma för dataräddning?

Nåväl, åter till ölbryggningen. Det är faktiskt så att en del saker ligger i faggorna, trots ovannämnda fadäs. Lite att hålla utkik efter här framöver.

Provsmakning av Amerikansk IPA med europeisk twist

Min senaste bryggd, en amerikansk IPA med Styrian Wolf och Barbe Rouge-humle, tappade jag på fat för drygt en vecka sedan. Ett första, nyfiket smakprov tog jag i helgen. Till nästa helg planeras en fullständig provsmakning där jag kommer att skriva ner mina intryck och tankar i ett ordentligt inlägg.

Station för mottrycksfyllning

För några dagar sedan anlände en mottrycksfyllare. Jag har har påbörjat ett arbete med att göra en hel, användarvänlig station för mottrycksfyllning med hjälp av den och en del annan material. Ett fullständigt inlägg kommer inom kort när stationen är färdig och invigd.

Lagerbryggning och förkultur på torrjäst

Jag har sett över min process en aning och insett att den enskilt största utgiften, särskilt vid lagerbryggning, är jästen. Dessutom har jag samlat lite fakta kring jäst och jästaktivitet och bestämt mig för att testa att göra en förkultur på torrjäst vid min kommande lagerbryggning. Planen är att den ska ske inom ett par veckor och därefter publiceras ett inlägg över tillvägagångssättet och de överväganden jag har gjort.

Bilden är något missvisande och antyder att jag kommer bereda förkulturen i en 250-milliliters bägare, så är förstås inte fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s